0

Bouwvergunning tuinhuis

Voor het bouwen van een tuinhuis of blokhut is over het algemeen geen bouwvergunning nodig. In bepaalde gevallen heeft u echter wel een bouwvergunning nodig.

Een tuinhuis en een blokhut valt onder de regels voor bijgebouwen. Dit is dus iets anders dan een aanbouw of uitbouw, omdat ze niet aan de woning vast worden gebouwd. Als een tuinhuis toch aan de woning wordt vast gebouwd, maar er is geen binnendoor gang van de woning rechtstreeks naar het tuinhuis, dan valt het toch onder de bijgebouwen. Zodra u een tuinhuis aan de woning vast bouwt en u maakt een doorgang van de woning direct naar uw tuinhuis of blokhut, dan is er sprake van een aanbouw en kunnen er andere regels gaan gelden.

U heeft geen bouwvergunning voor het bouwen van een tuinhuis of blokhut nodig als het aan onderstaande voorwaarden voldoet:

 1. Het tuinhuis wordt gebouwd bij een bestaande woning.
 2. Het tuinhuis wordt op de grond gebouwd en niet als extra verdieping bovenop een bestaand gebouw.
 3. Het tuinhuis mag geen verdiepingen hebben en dus maar uit één laag bestaan.
 4. Het tuinhuis moet als doel hebben om het woongenot te vergroten en niet om bijvoorbeeld een winkeltje te beginnen of iets dergelijks.
 5. De afstand van de weg of openbaar groen tot uw tuinhuis moet minimaal 1 meter zijn als u bouwt op een achtererf.
 6. De afstand tot uw ‘voorerf’ moet minimaal 1 meter zijn als u bouwt naast uw woning.
 7. U mag niet meer dan 10m² bebouwen binnen 1 m van de grens van de buren. Voorbeeld: Een bouwwerk van 10 meter lang en 3 meter breed kan dus op de grens geplaatst worden. Is het 20 m lang dan moet het 50 cm uit de grens staan.
 8. De maximale nokhoogte van uw tuinhuis is 3 meter, gemeten vanaf het omliggende terrein, dus uw tuin in de meeste gevallen.
 9. Uw erf mag niet voor meer dan de helft worden volgebouwd met bijgebouwen.
 10. Vergunningsvrij bouwen kan alleen bij een permanente woning, dus niet bij een tijdelijke woning zoals een woonwagen of vakantiehuis.
 11. Het tuinhuis (met aanbouw) mag niet groter zijn dan 30m².
 12. Het tuinhuis moet meer dan 2,5 meter van de woning komen te staan.

Als u niet aan bovenstaande voorwaarden voldoet, dan heeft u een volledige bouwvergunning nodig. Voldoet u niet aan één van de andere voorwaarden, dan heeft u een lichte bouwvergunning nodig.

Als u geen bouwvergunning nodig heeft voor het bouwen van uw tuinhuis of blokhut, dan hoeft u dat ook niet aan te melden bij de gemeente. Tegenwoordig is er namelijk niet meer zoiets als een meldingsplicht.

Om zeker te weten of u wel of niet een bouwvergunning nodig heeft kunt u het beste de brochure van het ministerie van VROM downloaden of even contact opnemen met uw gemeente. 

« Naar het nieuws overzicht

Nieuws

Tuinhuizen met een strakkere afwerking: Het nieuwe Hoekpaalsysteem.
Een traditionele blokhut heeft op de hoeken een blokhutverbinding met uitstekende delen op de hoeken. Het nieuwe hoekpaalsysteem heeft dit niet! Op de hoeken staat...

Montagehandleiding Modernvarioflex M28/40
Montage-instructie Modernvarioflex M28/40. Uw keuze voor deze Modernvarioflex tuinhuis/blokhut is de juiste geweest, want u kocht een onderscheidend...

Openingstijden Tuin Totaal Center

Maandag Gesloten
Dinsdag 10.00 - 17.00 uur
Woensdag 10.00 - 17.00 uur
Donderdag 10.00 - 17.00 uur
Vrijdag 10.00 - 17.00 uur
Zaterdag 10.00 - 16.00 uur
Zondag Gesloten

Bedrijfsgegevens

Edisonstraat 5 - 8013 PS Zwolle
038 444 84 01
info@tuintotaalcenter.nl

KVK-nummer: 04068273
BTW-nummer: 8109.64.600B01
IBAN: NL79RABO 0125774362